ESKİŞEHİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

İl Halk Kütüphanesi


KÜTÜPHANEMİZİN TARİHÇESİ
Eskişehir’de ilk kütüphane 1534 yılında inşa edilen tarihi Kurşunlu Camii içinde 1874’de kurulmuştur. İstiklal Savaşı sırasında Yunanlılar tarafından yakılan ve yağmalanan kütüphane, 01.06.1926 tarihinde Eskişehir Valisi olan Cemil Bey tarafından Muhasebe-i Hususiye’ye ait binada tekrar hizmete başlaması sağlanmıştır. 1950 tarihinde Bakanlığımıza bağlanan kütüphanemiz, 05.07.1968 tarihinde 2 katlı, 1350 m2 arsa üzerine inşa edilmiş, 861 m2 kullanım alanına sahip A tipi proje olan binada hizmetlerine devam etmiştir.
Zamanla modern kütüphanecilik hizmetleri kapsamında yetersiz gelen kütüphane binası 2016 yılında yıkılmış, yerine 6 katlı 6352 M2 kullanım alanına sahip yeni hizmet binası 2021 yılında açılmıştır.

Eskişehir İl Halk Kütüphanesi kadın, erkek her yaşta, her düzeyde ve her meslekten oluşan toplumun tüm bireylerine, bünyesinde bulundurduğu görsel, işitsel ve basılı kaynaklar ile okuma ve bilgilenme ihtiyacını karşılayarak, okuma alışkanlığı kazandırmak üzere çeşitli hizmetler vermektedir.
Modern Kütüphanecilik esasları çerçevesinde yeniden yapılarak 2021 yılında hizmete açılmıştır. 6 katlı 6352 m2’lik yeni hizmet binasında verilen hizmetler şunlardır:

KOLEKSİYON
99.480 kayıtlı üyesi bulunan kütüphanemizin kitap, süreli yayın, görsel-işitsel materyallerden oluşan 146.977 adetlik koleksiyonu mevcuttur.

DANIŞMA HİZMETİ
Kütüphane kullanıcılarının bilgi gereksinimlerini karşılayan hizmettir. Ansiklopediler, sözlükler, mesleki kitaplar ve her türden araştırmaya yönelik yayınların yer aldığı yetişkinlere hizmet veren araştırma bölümünde, mevcut kaynaklar doğrultusunda her türlü sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

ÖDÜNÇ VERME HİZMETİ
Her yaştan kütüphane kullanıcılarının, kütüphane materyallerinin belirli bir süreyle kütüphane dışında yararlanılmak üzere ödünç verilmesi hizmetidir. Roman, hikaye, şiir, kişisel gelişim, sosyoloji, psikoloji, din ve tarih konusundaki kaynaklardan dilediğiniz seçimi yaparak, üye olmak kaydıyla iki hafta süreyle, her defasında 3 adet kitabı ödünç alabileceğiniz bölümlerimiz hafta içi 8:30 – 17:30; cumartesi 10:00–19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.



ÇOCUKLARA VERİLEN HİZMETLER
Okulöncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklar araştırma ve okuma ihtiyaçlarına cevap verilmektedir. Ayrıca çocuk bölümünün içerisinde bulunan bebek kütüphanesinde ebeveynlerinin nezaretinde 0-5 yaş çocukları kitap ve kütüphaneyle tanıştırılmaktadır.



İNTERNET HİZMETİ
Kütüphane kullanıcılarının, kütüphane kaynaklarından bulamadıkları araştırmalarını, internet ortamından yararlanarak yapmaları amacıyla ücretsiz olarak verdiği hizmettir.
Kullanıcılar kütüphane içerisinde ücretsiz olarak, KTB Misafir WİFİ ağına bağlanarak internet hizmetinden yararlanabilmektedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI
Toplam 550 kişilik oturma kapasitesine sahip çalışma alanı iki kattan oluşmaktadır. Ayrıca binada on adet bireysel çalışma odası ile üç adet her biri sekiz kişilik grup çalışma odası mevcuttur.

EĞİTİCİ KÜLTÜREL ETKİNLİKLER
Kütüphaneye ilgiyi arttırmak, halkı kütüphaneden yararlanmaya yönlendirmek, kütüphaneyi bir kültür odağı olarak görmelerini sağlamak amacıyla; milli bayramlar, anma-kutlama ve kuruluş günlerinde, kitap tanıtma, imza günleri, konferans ve paneller düzenlemektedir.
Kültürel etkinlikler kütüphane hizmet binasında bu amaçla oluşturulan, 25 kişi kapasiteli cep sineması, 120 kişilik konferans salonu, Kimya Atölyesi, VR Sanal Gözlük Platformu, Matematik Atölyesi, Sergi Alanı, Maker Atölyelerinde düzenlenmektedir.

ENGELLİLERE YÖNELİK HİZMETLER
Kütüphane hizmet binasına 2022 yılında erişilebilirlik belgesi verilmiştir. Görme engellilere ayrılan bölümde 4 adet bilgisayarda yazıyı sese dönüştüren program bulunmakta, ayrıca az gören bireyler için de kitap okumayı sağlayan büyüteç mevcuttur. Yine bu bölümde görme engelliler için sesli kitaplar ile Braille alfabesiyle yazılmış kitaplar bulunmaktadır.
Kütüphanemizde ilimizde bulunan engelli bireylere yönelik sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

GEZİCİ KÜTÜPHANE HİZMETİ
Kütüphane kullanımının yaygınlaştırılması ve okuma alışkanlığının artırılması amacıyla merkeze uzak bölgelere götürülen hizmettir. Merkeze uzak 6 ayrı bölgede 12 durakta hizmet veren gezici kütüphane aracı modern ve estetik iç mekanı ve teknik donanımlarıyla vatandaşlara modern kütüphanecilik hizmeti sunmaktadır.



ŞUBE KÜTÜPHANELER
Dumlupınar Çocuk Kütüphanesi
Adres: Hoşnudiye Mahallesi, Başak Sokak (Dumlupınar İ.Ö.O. İçerisinde)

Eskişehir Tepebaşı Nata Kütüphanesi
Adres: Vega Alışveriş Merkezi

Telefon
:
0 222 230 17 53
Faks
:
0 222 230 13 69
E-Posta:kutuphane26@ktb.gov.tr
Adres:İstiklal Mh. Reşadiye Cd. No: 16 Odunpazarı/Eskişehir
Sosyal Medya: