T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ESKİŞEHİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

BAMYA ÇORBASI

BAMYA ÇORBASI
 
Özellikle Sivrihisar’da yapılır. Özel günlerde ve  düğün yemeklerinin sonunda içilir. Ağır bir  yemeğin sindirimini kolaylaştırdığına inanılır.
 
 
 
Malzemesi:
-100 gr (ipe dizili) kuru bamya
-250 gr kuşbaşı koyun eti
-4 bardak et suyu
-1 adet iri soğan ince doğranmış
-Salça, tuz, kırmızıbiber
-Tereyağı veya sıvıyağ
-1 adet limon
 
Yapılışı:
Kaynar suya kuru bamya atılır. Yarım limon sıkılır. Bamya haşlanır. Bamya yumuşayınca sudan çıkarılır. İpliklerinden çıkarılıp, bir kaba konulur. Ayrıca bir kapta kuşbaşı et suda haşlanır. Bu da bir yanda durur. İnce ince doğranmış soğan kısık ateşte sıvı yağda sote edilir. Üzerine salça, tuz, biber ilave edilir. Et suyu bir tencereye konur. İçine bamya atılır. Üzerine tekrar yarım limon sıkılır. On dakika kadar kaynatılır. Üzerine haşlanmış et ilave eldir. Evvelce hazırlanmış soğan, salça, biber, tuz, eklenir beş dakika kadar daha kaynatılır.